Kan Diabetes Slaapproblemen Veroorzaken?

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat hun medische geschiedenis, samen met wat ze eten en hoeveel ze wegen, een risico kan vormen op het krijgen van diabetes type 2. Wat ze zich niet realiseren is dat dit gezondheidsprobleem hun slaapschema kan verstoren. Niet alleen slaap kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, maar ook omgekeerd. Afgezien van de gebruikelijke problemen die gepaard gaan met een goede nachtrust, zoals slaapapneu, hypo’s ’s nachts en overgewicht, kan een hoge bloedsuikerspiegel ook een vergelijkbaar effect hebben.

Iemand met een te hoge of lage bloedsuikerspiegel kan zich de hele dag vermoeid voelen. Lethargie en slapeloosheid zijn veelvoorkomende symptomen van diabetes. Het is echter niet nodig om aan te nemen dat degenen die lijden aan lethargie en slapeloosheid diabetes hebben.

Wat Is De Impact Van Diabetes Op Je Slaapvermogen?

Talrijke onderzoeken hebben een sterk verband aangetoond tussen diabetes, slaapproblemen en andere factoren. Slaapstoornissen duiden niet alleen op de moeilijkheid om in slaap te vallen, maar ook op doorslapen of te veel slapen. Hoewel diabetes niet noodzakelijkerwijs betekent dat uw normale slaapgewoonten worden beïnvloed, kan een dergelijke gezondheidstoestand uw nachtrust verstoren. Enkele van de symptomen zijn:

  • Hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot frequent urineren. Dit heeft invloed op de diepe slaap, waardoor de persoon vaak opstaat om naar de badkamer te gaan.
  • Wanneer het lichaam extra glucose bevat, onttrekt het overtollig water aan de weefsels. Hierdoor voel je je uitgedroogd en moet je midden in je slaap opstaan voor een glas water.
  • Uw normale slaaproutine kan worden beïnvloed door de veel voorkomende symptomen van duizeligheid en zweten.

Verschillende Slaapstoornissen En Hun Verband Met Diabetes

Hoewel woelen en draaien een veelvoorkomend symptoom kan zijn bij mensen met diabetesproblemen, kan er een aparte medische aandoening zijn die eronder kan broeden. Veel slaapstoornissen die mensen ervaren, worden veroorzaakt door diabetes.

Slapeloosheid

Dit is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat je moeilijk in slaap kunt vallen en doorslapen. Als u hoge glucosespiegels en veel stress heeft, is uw kans op slapeloosheid groter. Van slapeloosheidspatiënten is bekend dat ze verschillende soorten slaapstoornissen ervaren, zoals:

  • Probleem met in slaap vallen
  • Het is moeilijk om in slaap te vallen.
  • Sta vroeg op en maak je klaar voor je werk
  • Moe wakker worden

OTC-medicijnen lossen het probleem niet op. Probeer in plaats daarvan de oorzaak van uw probleem te achterhalen. Dit kunnen gezinsproblemen zijn of werken in een stressvolle omgeving. Om de oorzaak te achterhalen, dient u medisch advies in te winnen bij een arts.

Obstructieve Slaapapneu

Deze aandoening komt het meest voor bij diabetici, goed voor bijna 86 procent. De OSA is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door vaak onderbroken ademhaling tijdens het slapen. Mensen met dergelijke problemen ervaren geheel of gedeeltelijk geblokkeerde luchtwegen. Zo’n slaapstoornis is schadelijk voor zowel de slaapkwantiteit als de slaapkwaliteit.

De meeste mensen met OSA worden vaak wakker met een gefragmenteerde en rusteloze slaap. Bovendien ontwikkelt het ook een hoger risico op het krijgen van diabetes type 2 en een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen.

Nachtelijke Hypoglykemie

Hypoglykemie (lage glucose) kan slaapproblemen veroorzaken. Een lage bloedsuikerspiegel kan een probleem zijn voor mensen die bloedsuikermedicatie of insuline gebruiken. Een nachtelijke daling van de bloedsuikerspiegel kan uw gebruikelijke slaappatroon verstoren en het voor u moeilijk maken om ’s ochtends wakker te worden en u de hele dag moe te voelen. Een van de meest voorkomende symptomen van nachtelijke hypoglykemie is ’s nachts zwetend wakker worden.

Rustelozebenensyndroom

Deze slaapstoornis, ook bekend als het Ekbom-syndroom, wordt beschreven door onaangename en ongemakkelijke gevoelens in de benen. Het zorgt ervoor dat de persoon zijn benen beweegt om deze gevoelens te verminderen. De slaper kan een branderig gevoel ervaren of alsof er insecten over de benen kruipen. Een dergelijk syndroom kan ook een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van perifere neuropathie. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met diabetes, die kan worden behandeld door de bloedglucosespiegels te verhogen.

Lethargie Na De Maaltijd En Vermoeidheid Overdag

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen vermoeidheid veroorzaken, vooral ’s ochtends en na de maaltijd. Als u dergelijke problemen ervaart, laat dan een bloedsuikertest uitvoeren om een verband te controleren tussen het aantal bloedsuikers en dergelijke gevoelens van vermoeidheid. Dit kan waarschijnlijk het gevolg zijn van een lage bloedsuikerspiegel, vooral als u insuline gebruikt of het risico loopt op hypoglykemie.

Hier Zijn Enkele Veelvoorkomende Oorzaken Van Slaapverstoring:

Diabetes kan een verstoring van het metabolisme van hormonen veroorzaken door het circadiane ritme te verstoren. Slaapverstoring kan tot veel symptomen leiden, waaronder:

Hoofdpijn: Een lage en hoge bloedsuikerspiegel kan hoofdpijn veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen.

Zweten: dit is een teken van een lage bloedsuikerspiegel waardoor u niet in slaap kunt vallen.

Prikkelbaarheid en angst: Lage bloedsuikerspiegels kunnen prikkelbaarheid en angstgevoelens veroorzaken. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van rusteloze slaap en slapeloosheid. Dergelijke mensen kunnen ook een hartkloppingen ervaren met duizeligheid die hun vermogen om in slaap te vallen verstoort.

U kunt meer dorst krijgen: Zowel hypoglykemie als hyperglykemie kunnen uitdrogingsproblemen veroorzaken, waardoor u moeilijk in slaap kunt vallen en u vaak wakker kunt worden.

Het Komt Neer Op

U kunt uw bloedsuikerspiegel testen als u aanhoudende slaapproblemen heeft. In een dergelijke situatie moet u een arts uit de gezondheidszorg raadplegen om u te helpen dergelijke problemen effectief te beheersen en te voorkomen, en om uw bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden. Het kan een paar weken duren voordat de veranderingen worden opgemerkt, dus het is belangrijk om een routine aan te houden.