Latex Versus Traagschuimmatrassen

Matrasvergelijking

Traagschuim- en latexmatrassen worden vaak met elkaar vergeleken. Het zijn beide schuimen, maar ze hebben duidelijk verschillende kenmerken en voelen aan. U kunt ook matrassen vinden die beide bevatten, zodat u kunt genieten van de kenmerken van elk.

Als je op zoek bent naar een nieuwe matras, heb je een aantal geweldige opties in zowel de categorieën traagschuim als latex. Om u de verschillen te laten zien en wat u daarbij van een matras kunt verwachten, hebben we de verschillende schuimsoorten met elkaar vergeleken. Onze gids zou u moeten helpen bij het vinden van de juiste matras voor u, of het nu gaat om traagschuim, latex of een hybride.

Latex Matrassen

Latex Matrassen

De term latex kan elke vloeistof beschrijven waarin kleine polymeerdeeltjes zijn gesuspendeerd. Latexmatrassen worden gemaakt met behulp van natuurlijke latex die is afgeleid van de rubberboom of synthetische latex die is samengesteld uit door de mens gemaakte materialen. Er zijn matrassen die natuurlijke en synthetische latex combineren, hetzij in afzonderlijke lagen of samen.

Synthetisch Versus Natuurlijk: Wat Is Het Verschil?

Natuurlijke latex wordt gevonden in het melkwitte sap van de rubberboom. Latex functioneert als een afdichtmiddel dat de boom beschermt. Na de oogst moet het sap vrij snel worden verwerkt, omdat het tot brokken kan indikken als het te lang in de open lucht wordt bewaard.

Nadat de latex uit het sap is geëxtraheerd, doorloopt het een van de twee processen – Dunlop of Talalay – om in een matras te worden veranderd. Matrassen van natuurlijke latex die van beide typen zijn gemaakt, zijn gemaakt van duurzame bronnen, waardoor deze matrassen tot de meest milieuvriendelijke opties behoren die er zijn.

Synthetische latex is niet afkomstig van natuurlijke latex of plantenextracten. In plaats daarvan is het gemaakt van aardolieproducten en synthetisch materiaal. De meeste synthetische latex die in matrassen wordt gebruikt, is gemaakt van styreen-butadieenrubber (SBR). Vervolgens doorloopt het hetzelfde Dunlop- of Talalay-productieproces om een latexmatras te maken.

Dunlop vs Talalay – Alle latex wordt niet hetzelfde verwerkt

Natuurlijke en synthetische latex moeten een van de twee processen doorlopen voordat ze een matras worden. De eerste en oudste van de twee is het Dunlop-proces. De onderzoeker van Dunlop Tire and Rubber Company ontdekte het proces in 1929. De eerste Dunlop-latexmatras werd echter pas in 1931 op de markt gebracht.

Hoewel het proces sindsdien is bijgewerkt en herzien, produceert het nog steeds geweldige latex.

Dit proces begint door het latexextract tot schuim te roeren, dat vervolgens in een vorm wordt uitgespreid. Om vocht te verwijderen, wordt de vorm gebakken in een oven. De mal wordt vervolgens uit de oven gehaald en de latex wordt gewassen. De latex wordt vervolgens uit de mal gehaald en gewassen. Ten slotte wordt het gebakken om al het vocht te verwijderen. Dit komt omdat sedimentair materiaal zich op de bodem van de matras nestelt, waardoor de ene kant dichter is dan de andere. Dunlop-latexmatrassen zijn steviger dan Talalay-modellen. Dunlop latex kan ook worden gebruikt als comfort- of steunlaag. Vanwege de hogere dichtheid wordt het echter vaker gebruikt als steunlaag.

Volledig natuurlijke Dunlop Latex-matrassen zijn milieuvriendelijker dan Talalay-matrassen. Talalay-latexmatrassen kunnen volledig natuurlijk zijn. Dunlop gebruikt echter minder middelen en stappen, waardoor het milieuvriendelijker is.

Het Talalay-proces is gemaakt door drie Russische broers, Ansil Talalay, Joseph Talalay en Leon Talalay. Het proces begint zoals het Dunlop-proces door latexextract in een mal te injecteren, behalve dat de mal slechts gedeeltelijk wordt gevuld. Vervolgens wordt de latex vacuüm verzegeld zodat deze uitzet om de rest van de beschikbare ruimte te vullen.

De mal wordt vervolgens snel ingevroren om koolstofdioxide in de latex te duwen totdat deze volledig stolt. Dit helpt om de latex licht en luchtig te houden. Nadat de matras is gebakken, wordt deze uit de vorm gehaald. Voordat het kan worden gebruikt, moet het matras opnieuw worden gedroogd en gewassen.

Hoewel het omslachtiger is, is het resultaat een lichtere matras met een uniforme dichtheid. Talalay-latex, dat lichter en zachter is dan Dunlop, maakt het beter voor comfortlagen. Beide processen kunnen worden gewijzigd om matrassen van verschillende stevigheid te creëren.

Dunlop-latex is echter meestal dichter en steviger dan Talalay, terwijl het minder conformeert.

Er zijn veel matrassen met latexlaag. Latex is meer ademend dan traagschuim, maar het kan lichaamswarmte vasthouden. Veel matrasfabrikanten beluchten hun matrassen door luchtkanalen in het schuim te creëren terwijl ze nog in de mal zitten.

Latexmatrassen passen zich niet aan het lichaam aan zoals traagschuim dat doet, hoewel ze wel de rondingen van het lichaam dempen en omarmen. U zult meer het gevoel hebben dat u op de matras slaapt dan erin.

Beste Latexmatras: Amerisleeps Organica

Beste Latexmatras Amerisleeps Organica

Amerisleep staat bekend om zijn hoogwaardige traagschuimmatrassen. Ze hebben echter onlangs een latexmatras uitgebracht genaamd Organica. Dit bed heeft een hybride ontwerp met pocketveren en een comfortlaag van latexschuim. Deze matras is ideaal voor alle soorten slaapstijlen dankzij de gemiddelde stevigheid.

De hoes van de Organica-matras is gemaakt van GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd biologisch katoen, wat garandeert dat het vrij is van schadelijke pesticiden en chemicaliën die de huid en longen kunnen irriteren. De hoes is geperforeerd voor maximale luchtstroom en bescherming tegen nachtelijk zweten.

De laag biologische Jomawol net onder de hoes biedt extra bescherming tegen warmteopslag en fungeert als een natuurlijke brandbarrière.

De toplaag is voorzien van volledig natuurlijk Talalay-latexschuim van Amerisleeps. Het eco-Institut en Rainforest Alliance hebben dit materiaal gecertificeerd als duurzaam geoogst, vervaardigd en veilig voor het milieu. De natuurlijke veerkracht van latexschuim is perfect voor rugslapers, mensen met rugpijn en zwaardere personen, omdat het te ver wegzakken voorkomt en ervoor zorgt dat de wervelkolom in een veilige, neutrale positie blijft.

De bodem van de Organica matras is voorzien van Amerisleeps pocketveren. Deze spoelen bewegen onafhankelijk, waardoor bewegingsoverdracht en ruis worden verminderd. Het verhoogt ook de contouren. Met deze stabiele basis blijft het lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld en blijven de gewrichten gewiegd en beschermd tegen drukpunten.

De Organica-matras wordt geleverd met gratis verzending en een proefperiode van 100 nachten.

Amerisleep Organica

  • Hoes gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen door GOTS
  • Comfortlaag gemaakt van volledig natuurlijke Talalay-latex
  • Veren spiraalbasis met pocket

Traagschuimmatrassen

NASA vond traagschuim oorspronkelijk uit voor zitplaatsen in ruimtevaartuigen. Het bereikte echter in de jaren 90 zijn weg naar de matrasmarkt. Mensen hielden van het vermogen om de druk te verlichten en het lichaam te wiegen. Traagschuimen hebben tegenwoordig veel van dezelfde kenmerken, maar met aanzienlijke verbeteringen.

Traagschuim begint altijd als polyurethaan, maar heeft andere toevoegingen, afhankelijk van de formule. Veel matrassen bevatten ook polyfoam dat is gemaakt van polyurethaan. Alle traagschuimen hebben polyurethaan, maar niet alle traagschuimen.

Elke fabrikant heeft zijn eigen proces en formule om hun speciale melange te creëren. Om dichte, energieabsorberende schuimen te maken, gebruiken ze synthetische chemicaliën of plantaardige oliën.

Traagschuim is gevoelig voor warmte en druk. Het wordt zachter naarmate het warmer wordt, dus de vervormbaarheid neemt toe naarmate het langer in contact is met warmte en druk. Je lichaam zakt dieper in het schuimoppervlak naarmate je er meer op gaat liggen. Het is ook een traag reagerend schuim. Het behoudt de vorm van uw hand enige tijd voordat het terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

Traagschuimmatrassen bieden veel indrukwekkende voordelen. Traagschuim kan in vele dichtheden worden gebruikt om te worden gebruikt in matrascomfort en overgangslagen. Traagschuimmatrassen zijn stil, ongelooflijk in bewegingsisolatie en bieden uitstekende drukverlichting. Sommige traagschuimmatrassen hebben verschillende soorten schuim in hun lagen, waaronder latex en polyfoam. Veel hybride matrassen met binnenvering hebben traagschuim in hun comfortlagen.

Celstructuur van traagschuim: het is belangrijk

Traagschuimmatrassen uit de begintijd hielden warmte vast vanwege hun dichte, gesloten celstructuur.

Gesloten cellen laten geen lucht of warmte door, waardoor het tegen het lichaam wordt vastgehouden. Traagschuim is ontworpen om nauw om het lichaam te vormen, zodat ingesloten warmte geen probleem wordt.

Sommige fabrikanten hebben geprobeerd dit probleem op te lossen door geheugenschuim te maken met een open celstructuur. Door de grotere individuele cellen van het schuim kan de warmte gemakkelijker ontsnappen. Ondanks hun extra luchtigheid blijven schuimen met open cellen duurzaam. Ze verbeteren ook het reactievermogen van het traagschuim, zodat slapers minder snel het gevoel hebben dat ze vast komen te zitten in de matras.

Koeltechnologieën

Opencellig schuim is niet de enige manier waarop fabrikanten hun traagschuimformules aanpassen om het slaapcomfort te verbeteren. Hier zijn enkele andere veelvoorkomende toevoegingen en technieken die worden gebruikt om de luchtstroom en het ademend vermogen te verbeteren.

  • Gel Het traagschuim is doordrenkt met gelparels die warmte absorberen en afvoeren. Voor verdere koeling voegen sommige fabrikanten een gellaag toe aan het traagschuim.
  • Koper: koperen kralen, een uitstekende warmteabsorbeerder, geleiden warmte weg van het lichaam en uit de matras.
  • Grafiet Grafietkralen nemen warmte op en geven deze af, net als koper en gel.
  • Ingewikkelde structuur: als je ooit een eierschaalschuimkussen hebt gezien, heb je schuim met een ingewikkelde structuur gezien. Dit ontwerp zorgt ervoor dat er meer lucht door de valleien en pieken kan stromen, waardoor het ademend vermogen toeneemt.
  • Gekanaliseerde ontwerpen: Traagschuim met gekanaliseerde ontwerpen werken op dezelfde manier als die met ingewikkelde structuren. De kanalen creëren ruimte voor de warmte en lucht om te bewegen, zodat het lichaam kan ademen.

Om dwarsliggers af te koelen, combineren fabrikanten veel van deze technologieën en technieken. Ze kunnen een met gel doordrenkte traagschuimlaag gebruiken met een traditionele traagschuimlaag eronder. Sommige matrassen hebben zowel traagschuim- als latexschuimlagen om de conformerende voordelen van traagschuim te krijgen en te combineren met het reactievermogen en het ademend vermogen van latex.

Beste Traagschuimmatras: Zoma-matras

Beste Traagschuimmatras Zomamatras

Voor een hoogwaardige traagschuimmatras met minimale warmteopslag raden wij de Zoma Matras aan.

De comfortlaag van gel memory foam op dit bed onttrekt warmte en vocht aan het lichaam, wat resulteert in een comfortabelere nachtrust.

Zomas traagschuim vormt zich naar uw lichaam om onmiddellijke drukverlichting te bieden. Het veroorzaakt echter geen oververhitting of nachtelijk zweten. Dit schuim voelt medium aan en is ideaal voor combinatie-, zij- en rugslapers.

Terwijl de comfortlaag zich naar het lichaam vormt voor drukverlichting, zorgt de overgangslaag met Triangulex ervoor dat de lumbale wervelkolom wordt ondersteund om overmatig wegzakken en verkeerde uitlijning van de wervelkolom te voorkomen. Dit latex-achtige schuim houdt de heupen en schouders gelijk zodat de spieren in de rug volledig kunnen ontspannen en herstellen tijdens de slaap.

Hun Support+-schuim voorkomt doorzakken en deuken op de stabiele schuimbasis van de Zoma. Deze bodem bevordert een gezonde slaaphouding en verlengt de levensduur van de matras.

De Zoma-matras wordt geleverd met gratis verzending, een proefperiode van 100 nachten en een beperkte garantie van 10 jaar.

Zoma matras

  • Met gel doordrenkte toplaag van traagschuim
  • Voor een neutrale wervelkolom is een responsieve overgangslaag vereist
  • Stabiele schuimbasis is bestand tegen doorzakken

Huidige promotie

van de Zoma-matras

Veel mensen krijgen een comfortabele nachtrust op traagschuim- en latexmatrassen. De vraag is: welke past bij jou? Het antwoord ligt in wat u wilt van uw matras. Deze twee schuimen zijn verschillend in wat ze slapers bieden. Hier is een overzicht van wat u van elk kunt verwachten:

Voordelen van latexschuim:

  • Vormt zich zonder zich volledig naar de lichaamsvorm te vormen, waardoor de slaper op de matras blijft liggen
  • Ontvankelijk en opgewekt
  • Geheel natuurlijk
  • Zeer duurzaam (synthetische latex is minder duurzaam dan natuurlijk)
  • Kun je milieuvriendelijk zijn?
  • Minder warmtebehoud, vooral bij beluchting
  • Hypoallergeen, tenzij uw latexallergie ernstig is (synthetische latex veroorzaakt geen latexallergieën omdat het niet gemaakt is van natuurlijke latex).

Voordelen van latexschuim

Voordelen van traagschuim:

  • Vormt zich naar uw lichaam
  • Wordt zachter en vormt zich dieper door warmte en druk
  • Minimale bewegingsoverdracht
  • Rustig
  • Zeer duurzaam zolang het van hoge kwaliteit is
  • Latex is goedkoper dan latex
  • Zelfs een responsief slaapoppervlak
  • Koeltechnologieën die de temperatuurregeling verbeteren, zijn uitstekend

Nadelen van traagschuim

  • Kan warm zijn zonder de hulp van koeltechnologieën
  • Initiële ontgassingsgeur (verdrijft wel)
  • Laat sommige slapers het gevoel krijgen vast te zitten in de matras

Veelgestelde Vragen

Is Latex Comfortabeler Dan Traagschuim?

Latexschuim is over het algemeen meer ademend dan geheugen. Maar traagschuim wordt nu geproduceerd door matrasfabrikanten met hetzelfde ademend vermogen als latexschuim. Traagschuim gemaakt van plantaardige materialen en met grafiet doordrenkte schuimen houden meer warmte en vocht vast dan traditioneel traagschuim.

Zit Er Latex In Traagschuim?

Latex is geen gebruikelijk ingrediënt in traagschuim. Het is belangrijk om de schuimconstructie van elk merk volledig te begrijpen om het comfortniveau te bepalen. Sommige soorten latexschuim bevatten synthetische chemicaliën waardoor ze op traagschuim lijken.

Is Latex Goed Voor Zijslapers?

Ja. Matrassen van latexschuim kunnen in veel verschillende hardheden worden gemaakt, waarvan sommige geschikt zijn voor zijslapers. In de meeste gevallen zijn zachte tot medium latexmatrassen het beste voor zijslapers.

Als Ik Allergisch Ben Voor Latex, Kan Ik Dan Nog Op Een Latexbed Slapen?

We raden aan om latexmatrassen te vermijden als je allergisch bent voor latex. Sommige mensen met latexallergieën vinden dat een waterdichte beschermer voor hun matras voldoende is om hen te beschermen. Het is echter het beste om met uw arts te praten voordat u een beslissing neemt.

Is De Geur Van Latex Schadelijk?

Wanneer ze voor het eerst binnen komen, hebben de meeste schuimmatrassen (bijv. traagschuim of latexschuim) een milde geur. Dit komt door de VOS (Vluchtige Organische Stoffen) die uit de matras lekken als deze uitzet. Deze geur is meestal niet gevaarlijk en zal binnen enkele dagen verdwijnen.

Latex Versus Traagschuimmatras: Voor Wie Zijn Ze Bedoeld?

Beide materialen kunnen met het juiste model voor een comfortabele, koele nachtrust zorgen. Het beste matras voor u hangt af van uw behoeften. Een latexmatras is een goede optie als u meer veerkracht, snelle respons en een lage ecologische voetafdruk wilt. Als u op zoek bent naar een biologische, milieuvriendelijke matras, is latex een goede optie.

De beste matrassen voor zijslapers zijn echter meestal traagschuim omdat ze diepe contouren en drukpuntverlichting bieden. Traagschuimmatrassen bieden meer comfort dan latexmatrassen, die in verschillende hardheden kunnen worden geleverd.

Van beide materialen kunnen hoogwaardige bedden gemaakt worden, maar ook hybride- en mixschuimmatrassen. Als je op zoek bent naar een matras, bedenk dan wat je het meest uit je bed wilt halen. Dit zal u toelaten om uw opties te verfijnen en ervoor te zorgen dat u een matras vindt die voor u comfortabel is.